miercuri, 27 octombrie 2010

Săptămâna ONU şi voluntarii din Reţeaua OMCT

Aniversarea a 65 de ani a ONU
Comunicat de presă
al OMCT

Consiliul de Conducere al Organizaţiei Mondiale a Copiilor Talentaţi comunică:
In cadrul Anului Tineretului (august 2010 – august 2011)
Organizaţia Mondială a Copiilor Talentaţi (OMCT),
Cluburile Consiliului Europei,
Academia Europeană a Societăţii Civile,
Federaţia din Moldova a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO
Agenţia de Presă a Tinerilor Jurnalişti „AMP-International”
Uniunea „Copiii Europei”
Revista „Micul Prinţ”
şi alte ONG-uri din Reţeaua OMCT
au desfăşurat o nouă ediţie a proiectului
„Săptămâna ONU”.
Ediţia anului 2010 a Săptămânii ONU (alte ediţii au fost desfăşurate în 2000 la Stăuceni, 2005 în raionul Drochia etc.) s-a desfăşurat în perioada 18-24 Octombrie 2010 şi a fost dedicată Aniversării de 65 de ani ai Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Conform Cartei Naţiunilor Unite, obiectivele majore ale ONU sunt:
*să menţină pacea şi securitatea internaţională;
*să dezvolte relaţii de prietenie între naţiuni;
*să coopereze în rezolvarea problemelor internaţionale şi în promovarea respectului pentru drepturile omului;
*să fie un centru pentru armonizarea acţiunilor tuturor statelor.

În acest contecst, grupul de ONG-uri din Reţeaua OMCT, reunite la implementarea proiectului, au organizat o cascadă de evenimente foarte importante, desfăşurate zi de zi, pe parcursul unei întregi săptămâni. Experţii de la OMCT au ţinut un şir de pledoarii despre activitatea ONU, despre colaborarea R.Moldova şi ONU şi au creat noi structuri de tineret, pentru tineret, gestionate de tineri care să promoveze în rândul semenilor săi activitatea ONU, UNESCO şi politicile Consiliului Europei.
Obiectivele proiectului au fost realizate cu succes.Au fost create opt structuri noi de tineret pentru tineret: patru cluburi ale Consiliului Europei la Liceul din com.Mereni, Anenii Noi, la Colegiul de Construcţii din Chişinău, la Liceul „Mihai Eminescu” din sec.Botanica al capitalei şi, un club al Consiliului Europei pe lângă Primăria Grătieşti. Deasemenea în cadrul Săptămânii ONU au fost create patru cluburi UNESCO: în clasa dnei profesoare Panciuc, de la Liceul „Gheorghe Asachi”, cu elevii din diferite clase de la Liceul din com.Mereni, Anenii Noi, la Colegiul de Construcţii şi la Liceul „Mihai Eminescu” din capitală.

Săptămâna ONU s-a încununat cu un extraordinar Concert de Binefacere cu genericul «Oferă o şansă copiilor talentaţi», (oferit de mari personalităţi ale culturii autohtone şi tinere talente de la OMCT), desfăşurat sâmbătă, 23 octombrie 2010, la Palatul Naţional şi cu lansarea la 24 octombrie 2010 a cărţii lui Daniel Verejanu „Eu şi Consiliul Europei”.
În speranţa că doar împreună (voluntari şi miniştri, mass-media şi ambasadori, scriitori şi cititori, actori şi spectatori, profesori şi elevi…) vom oferi semenilor noştri frumoase evenimente cu care vom tapisa timpul în care trăim, la manifestările desfăşurate în SĂPTĂMÂNA ONU au participat renumite personalităţi ale culturii autohtone: interpreţii Anişoara Puică, Ana Barbu, Maria Iliuţ, Silvia Goncear, Mihai Bodurin şi Ion Raţă în proiecte solo şi proiectul „Catarsis”, Laurenţiu Popescu, scriitorii Efim Tarlapan şi Gheorghe Bâlici, Vasile Macovei, Doina Bordeianu, Natalia Duminică şi dansatorii orientali, „Dans clasic” de la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico” alţi laureaţi ai Festivalului-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii „Micul Prinţ”.
Proiectul a avut un impact nespus de pozitiv. Dovadă sunt mesajele de la noii membri ai Cluburilor Consiliului Europei şi ai Cluburilor UNESCO, vizitele la oficiul OMCT a părinţilor şi a profesorilor de la diferite instituţii de învăţământ din ţară, care doresc să creeze şi în localităţile dânşilor asemenea structuri, opiniile spectatorilor despre spectacolul extraordinar de la Palatul Naţional, cu un scenariu şi o regie foarte originală oferite pe gratis de poeta Renata Verejanu şi prietenii săi.
Beneficiarii direcţi ai proiectului „SĂPTĂMÂNA ONU” sunt peste 3000 de cetăţeni de diferite vârste: în jur de 2000 spectatori de la Ocniţa, Bălţi, Sângerei, diferite localităţi ale raioanelor Anenii-Noi, Orhei, Criuleni, Ialoveni precum şi din localităţile municipiului Chişinău, şi peste 1000 de noi membri ai Cluburilor Consiliului Europei şi ai Cluburilor UNESCO, care la un preţ simbolic de 30-50 lei au avut posibilitatea să vizioneze un spectacol de zile mari. Beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt zeci sau poate sute de mii
de telespectatori.

Proiectul a fost implementat doar pe muncă de voluntariat.

Dan Verejanu,
autorul proiectului

duminică, 10 octombrie 2010

Conferinta ONG-urilor cu statut participativ si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei





Foto-reportaj nr.1
In perioada 4-8 octombrie 2010 o delegatie a ONG-urilor din Reteaua OMCT au fost invitati sa participe la Conferinta ONG-urilor cu statut participativ si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.
Cluburile Consiliului Europei au fost prezentate de Dan Verejanu, autorul proiectului "Cluburile Consiliului Europei", presedinte-fonmdator al Primului Club al Consiliului Europei.
Promotor a politicilor si activitatii Consiliului Europei in randul semenilor sai pe parcursul a peste un deceniu, Dan Verejanu a vizitat Consiliul Europei in 2000, la varsta de 17 ani, fiind invitat si participand activ la diverse reuniuni, seminare, conferinte... si chiar la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei...
Una e ce spune mass-media, mai ales in perioada totalitara, si alta e sa auzi si sa vezi, si sa nu-ti vina sa crezi ce se spune despre Moldova la importantele reuniuni...